BR1M experience

Leave a comment


In december last year I was enlisted to help the Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) exercise here in Kuantan. Initially I was stationed at Pulau Tioman, but due to adverse weather condition I was reassigned to Bukit Serok, an aborigine settlement at Rompin. It is a small orang asli village located some 40 km from Muadzam Shah and 140 km from Kuantan.

I have no problem on working outstation since it’s december. I’ve been a tax officer for four years and december for me it’s the slowest time of the year.

I’ve discovered that Bukit Serok is actually a resettlement village. When Felda or Felcra want to open an settlement they’ll relocated some family to this new settlement. This is what happen with Bukit Serok. Although it is a small village dominated with orang asli, you may find small number of Malay, Chinese and Indian family live here.

At this village time is almost still. It is so quiet and peaceful I like it so much. I am a guy who can’t stand the life city. I’ve discovered this when I just started with my job about four years ago. Come saturday and I’m become restless and itching to run away from Kuantan. I started to wander randomly and try to find any small village especially close to beach so I can relax.

So discovering Bukit Serok is a very quiet place is a pleasent surprise for me. I like the warm and always smiling village folks. Their friendliness is something I cherish. It’s a very contrasting from city folks.

Since it’s a small village we’re only busy on 10th December, the very first day BR1M form is distributed. After that there’s only small number of applicants come to get or submit the form.

Here are some pictures from my experince in this BR1M programme for you to enjoy.

Awak hutang saya…

1 Comment


When you as a taxpayer have monthly tax deduction exceeding tax charge, you are entitled for a refund.

Usually when I met a taxpayer requesting for a refund he or she usually say it like this “Awak hutang saya bla bla bla”.

Now that I’m not a genius or something but honestly for me, using word like “hutang” or anything similar to describe that LHDN is “berhutang” to you in incorrect. I’m not someone good to explain it so I’ll use an analogy:

Suppose that you went shopping with your wife or husband at grocery/supermarket/hypermarket(or whatever you call it) and your total purchase is RM269. You don’t have an exact RM269 bill so you give the cashier RM300  and the cashier has to give you RM31 change back. Are you going to tell the cashier “Awak hutang saya RM31″?

Of course not. Same thing applies to tax refund. Hope you understand =)

Tax season

Leave a comment


I noticed in few days there’s a spike in search term for “cukai”, “cukai terlebih bayar”, “pcb” and other words that related to income tax. It’s not a surprise to me because the tax season is here already. LHDN has started e-filing for salary income on 1st March.

I do have some posts about income tax few years ago. You can check it through the “LHDN” Categories and tags in my blog. Luckily The Star newspaper run news about income tax submission today. You can check it here.

My only advise is check out the tax relief entitle to you before filing. Noticeable relief this year is broadband tax relief. I believe there’s a significant number of taxpayers who claim this relief due to the government initiative to increase the broadband penetration. I myself saw almost 70 to 80 percent taxpayers claim this relief in their submission.

Finally you are advised to do the filing early to avoid traffic congestion. Happy tax season!

 

Update 1: The reason why LHDN urge taxpayers to file early because to avoid penalty on late submission. Also do mind that the 30 April dateline also serve the dateline to pay the balance (If any).

Update 2: I would like to remind those who have submit the tax form using e-filing facility, you do not have to request for refund if you have excess deduction (i.e PCB), LHDN will automatically process the refund in 14 workdays if there’s no problem arises from your submission.

Emel scam melibatkan LHDNM

Leave a comment


Baru-baru ini(minggu lepas) muncul kes penghantaran emel palsu(scam) oleh pihak tidak bertanggungjawab yang cuba untuk menipu penerima emel dengan memberi impression bahawa penerima ada lebihan bayaran didalam akaun cukai pendapatan. Ternyata ini adalah satu cubaan jahat pihak yang cuba mengambil kesempatan. Kes scamming sudah mula melibatkan jabatan dan agensi kerajaan. Nampaknya scammer makin bijak dan berani.

Aku sendiri ada menerima panggilan daripada taxpayer mengadu menerima emel daripada tax-payment@hasil.gov.my mengatakan beliau ada lebihan bayaran cukai pendapatan sebanyak RM700. Kalau ada diantara korang menerima emel macam ni, JANGAN BUKA, padam(delete) sahaja. Itu scam!

LHDNM ada mengeluarkan kenyataan media. Korang boleh check di website LHDNM.

Untuk pengetahuan korang, LHDNM tidak menghantar apa-apa makluman mengenai lebihan bayaran kepada pembayar cukai dalam bentuk emel. LHDNM akan maklumkan melalui pos. Ternyata cara “old skool” lebih selamat walaupun sedikit memakan masa.

URL di emel scam tersebut adalah seperti dibawah.

Manakala URL rasmi LHDNM adalah http://www.hasil.gov.my

Membezakan URL internet banking CIMBClicks dengan URL scam(tipu).

  1. URL sebenar ada “https” dan lambang mangga kunci di hujung bar URL nya.

  1. Manakala URL scam tiada “https” dan tiada lambang mangga kunci di hujung bar URL. Kalau korang klik di link URL scam, melayang la duit-duit korang dalam akaun bank tuh! Jadi berhati-hati!

Setting bagi internet banking bagi bank-bank lain adalah sama. Pastikan ada “https” dan ada simbol mangga kunci. Jadi untuk keselamatan korang patut taip sendiri URL tersebut, jangan klik melalui link.

Disclaimer : Pandangan diatas adalah pendapat peribadi saya sahaja. Ianya tidak mewakili pendapat LHDNM dan saya tidak menerima apa-apa bayaran daripada keterangan diatas. Cuma menjalankan tanggungjawab dan cuba memberi kesedaran serta peringatan kepada anda.

Share Share on Facebook

LHDN Lewat! Vol.2

Leave a comment


Memetik daripada posting blog sebelum ini, kelewatan LHDN memulangkan cukai terlebih bayar kepada pembayar cukai bukan isu baru. Berdasarkan pengalaman aku sendiri yg duduk di unit pungutan(tapi tidak handle proses bayaran balik) proses bayaran balik tidak sukar, namun membabitkan jalan kerja(workflow) yg panjang.

Sebelum diterangkan lebih panjang lagi mari kita bermula dengan unit yg proses bayaran balik itu sendiri iaitu unit pungutan cawangan. Mostly setiap unit pungutan di setiap cawangan ada 2 unit iaitu tunggakan hasil dan bayaran balik. Bagi cawangan kecil pegawai bayaran balik bercampur dengan pegawai tunggakan hasil, manakala cawangan besar seperti Jalan Duta, unit bayaran balik adalah standalone unit.

Tunggakan hasil(there’s where I am) menjalankan proses memungut cukai tertunggak, tidak kira samada cukai tahun semasa atau tahun kebelakangan(backdated). As long as seseorang pembayar cukai ada baki tertunggak maka aku kena hantar surat peringatan(love letter..hehe) untuk memungut baki tertunggak. Ia boleh jadi surat peringatan biasa, arahan kepada majikan untuk memotong gaji, tindakan mahkamah(fuyyoo aku boleh saman orang!!), hinggalah yg terakhir iaitu sekatan perjalanan ke luar negeri atau Seksyen 104.

As the name goes bayaran balik adalah opposite dengan tunggakan hasil, iaitu memulangkan cukai terlebih bayar kepada pembayar cukai. Bagaimana bayaran balik boleh berlaku rasanya dah aku terangkan dalam post sebelum nih. Cawangan HQ iaitu Jalan Duta akan sentiasa hantar list pembayar cukai kepada cawangan untuk membuat proses bayaran balik berdasarkan amaun yg di pick-up di lejar akaun pembayar cukai. Namun begitu cawangan tidak perlu menunggu list dari HQ, as long as pegawai tahu yg akaun anda menunjukkan “kredit boleh dibayar balik”, then LHDN boleh buat refund kepada anda. Sebab tu kadangkala ade kes dimana pembayar cukai tiba2 dapat cek dari LHDN tapi tidak tahu yg akaun nya menunjukkan cukai terlebih bayar. Best kan? Tetiba dapat cek!!

Untuk pengetahuan anda, sekiranya anda buat tax returns menggunakan perkhidmatan e-Filing(which is free) anda tak perlu membuat permohonan bayaran balik, pihak LHDN boleh terus memproses bayaran balik sekiranya tiada masalah(salah isi borang, terlebih claim pelepasan, etc) dengan tax returns yg anda buat.

Proses bayaran bermula dengan semakan ke atas borang yg telah dihantar oleh pembayar cukai (samada borang B atau BE), pegawai akan semak samada kesilapan pengisian borang wujud atau tidak. Sekiranya pegawai rasa ada irregularity di borang seperti terlebih claim, atau ape sahaja yg nampak x betul (contohnya tiada pendapatan dari dividen namun ade claim rebat Seksyen 110), maka pegawai kena hold proses bayaran balik anda dan submit fail anda ke unit audit meja (seperti diperkatakan oleh Ketua Audit Negara di artikel di post sebelum ini). Jika tiada masalah maka pegawai penyedia akan hantar fail ke pegawai penyokong(macam mengundi plak ye). Pegawai penyokong(biasanya timbalan ketua unit pungutan) akan semak dan sokong tindakan pegawai penyedia sekiranya tiada kesilapan dibuat kemudian fail dihantar ke pegawai pelulus(biasanya ketua unit pungutan).

Bile pegawai pelulus berpuas hati dan proses bayaran balik diluluskan, maka permohon tadi akan diterima di HQ(Jalan Duta). Unit akaun di HQ akan cetak cek bayaran balik dan pos kepada anda. Bile anda terima cek, anda boleh bank-in di bank. Sekiranya ada masalah seperti cek di reject maka anda perlu pulangkan semula ke LHDN supaya LHDN boleh keluarkan cek yg baru. Perlu dingat disini bahawa unit pungutan cuma menyedia dan memproses bayaran balik anda, yg menghantar cek tersebut adalah Cawangan Jalan Duta, KL.

Seperti diceritakan di perenggan sebelum ini, sekiranya proses bayaran balik anda kena hold, maka perjalanan proses membayar balik tersebut menjadi lebih panjang. Ini kerana unit audit meja ke buat audit ke atas tax returns anda, and everything is scrutinised under microscope. Sekiranya ada kesilapan di borang seperti terlebih claim, tuntut pelepasan isteri walaupun isteri sebenarnya ada income dan perlu buat tax returns, salah isi amaun insuran nyawa/pendidikan, dan banyak lagi kesilapan lain(nak ditulis banyak lagi..), maka pembetulan akan dibuat dan penalti akan dikenakan(penalti silap isi borang). Sudah tentu ini akan mengurangkan amaun bayaran balik yg boleh dibuat kepada anda(kadang2 ada kes dimana selepas diaudit, pembayar cukai tiada lagi bayaran balik boleh dibuat and worse off akaun anda menunjukkan anda ada tunggakan pula, naya kan?).

Maka disini ingin aku tekankan bahawa anda pembayar cukai perlu jujur dalam buat tax returns supaya anda tidak menyusahkan LHDN dan LEBIH PENTING LAGI TIDAK MENYUSAHKAN DIRI ANDA..

Terima kasih kerana sudi membaca tulisan saya!!

Share on Facebook

Share

LHDN memudahkan bayaran cukai secara PCB

Leave a comment


Daripada pengalaman sendiri(ramai yg xtau ape benda nya PCB tuh) , PCB – Potongan Cukai Berjadual; adalah dianggap advance payment daripada pembayar cukai yang layak dipotong daripada gaji/saraan bulanan.

Biasanya gaji RM2,500 ke atas(selepas tolak EPF) adalah layak dipotong PCB. Jangan menganggap jika PCB dipotong, anda telah membayar cukai. Anda masih perlu menghantar borang nyata cukai pendapatan (borang BE bagi yg makan gaji, Borang B bagi ade pendapatan dr bisnes) x kira sama ada hantar borang secara pos atau e-filing.(FIY kesalahan x menghantar borang lebih berat daripada lewat membayar cukai! silap haribulan korang meringkuk dalam lokap – itu hukumannya)

Sebenarnya PCB hanyalah mengurangkan beban cukai kena dibayar. Hanya bayar baki cukai setelah ditolak PCB atau tunggu cek bayaran balik cukai terlebih bayar(PCB melebihi cukai dikenakan).

Apa kelebihan PCB? korang x perlu kuar duit banyak2 lepas submit borang untuk byr baki cukai kerana PCB telah mengurangkan baki cukai kena dibayar. Satu lagi kelebihan Pc ialah korang ada advantage daripada segi penalti( biasanya Penalti Seksyen 103 Akta Cukai Pendapatan 1967, jgn beritau org lain pasal yg ni-ini rahsia org LHDN je yg tau!).

Sistem potongan PCB adalah dikire mengikut jadual PCB atau formula. Terbaru sistem ini memudahkan korang kira PCB bulanan, seolah-olah korang hantar borang cukai setiap bulan disebabkan korang boleh masukkan tuntutan pelepasan setiap bulan(itu kena tanya HR department majikan sendiri ye).

Lastly, ade cara untuk mengurangkan potongan PCB sebenarnya, iaitu zakat. Zakat akan di off-set dengan PCB dan mengurangkan PCB secara x langsung..

Itu sahaja sedikit ulasan daripada saya..

Higher monthly deductions mean no year-end lump sum payment

Posted using ShareThis

XC 18

Leave a comment



Dah pukul 5.20pm..datang la en Anuar ke unit pungutan yg dah sunyi sambil berkata ,”sapa kuar surat xc 18 kat taxpayer nih?” unit aku dah almost xde org sebab staf dah ramai balik..tggl yg balik kol 5.30 je kat situ..

“ntah”dgn slumber aku kata

lagi 5 minit situasi dia cam ni.. “hahahahahah!! cam ne bleh jadi camni ni?! esok sure kak nora mengamok punye! hehehehehe…” lagi 2-3 org staf keliling aku pon ketawa cam siot punye kelakar..

rupe-rupenya ada la staf kat unit pungutan yg hantar xc 18 (woopps lupe..xc 18 dlm term LHDN maksudnya arahan tindakan mahkamah, maknanya penghantar notis tu dah hantar arahan mahkamah ke umah org la) ke satu rumah kat kuantan n guess what, rumah surat mahkamah tu adalah umah staf LHDN sendiri..

korg bayangkan la korg punye kawan keja satu unit hantar surat mahkamah kat umah korg..mau x melompat..

x sabor menunggu esok..kita lihat sapa yg keenaaaa..

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 30 other followers

%d bloggers like this: